Glavna kategorija bloga-Dajbog - WineStars Vinoteka Beograd
29.11.2021
Chianti Classico

Pominjanje pojmova Toskana ili Chianti u svima nama budi onaj lepi i pomalo romanticni osecaj na brdovite predele Toskane, vinograde obasjane suncem, zavodljivu italijansku hranu i naravno Chianti (Kjanti). Verovatno ne postoji nijedan nas turista koji po povratku iz Toskane, nakon potrosenih zaliha donetih sa puta, nije obilazio vinoteke trazeci za sebe Kjanti u nadi da ce mu povratiti deo emocija i osecaja koje je doživeo u Toskani. Medjutim, glavno pitanje je kako znati odabrati Kjanti...

29.11.2021
Brunello di Montalcino

Montalćino, mali grad koji je do pre četrdeset godina bio na putu izumiranja i od jednog malog prašnjavog mesta bez svetle budućnosti pretvorio se u gradić sa preko milion posetilaca godišnje i to sve zahvaljujući velikom Brunelu.

Montalćino je dom jednog od najpoznatijih i najvećih vina Toskane Brunella di Montalćina. 

01.12.2021
Champagne

Pokrajina Champagne nalazi se 150 kilometara severnoistočno od Pariza i pored toga što je najsevernija vinska regija u Francuskoj, ona je istovremeno i među najhladnijim vinogradarskim regijama sveta. Mesto je to, gde oko 15 hiljada vinogradara uzgaja tri vrste grožđa na manje od 33 hiljade hektara u 318 sela prerađujući ga sami ili prodajući ga u 110 velikih šampanj kuća kako bi se proizvodilo vino koje se jedino može zvati šampanjac...

01.12.2021
Toskana

Toskana je verovatno jedan od najvažnijih delova Italije, kako vinski tako i turistički. Mesto rađanja renesanse, velikog uticaj crkve i mesto rađanja nekih od najboljih vina Italije pa i sveta. Toskana je i mesto rađanja tri najpoznatija i verovatno među pet najvažnijih crvenih vina Italije: Kjantija, Brunela di Montalćina i Vino Nobile di Montepulćana. Iako su sva tri bazirana na Sanđovezeu ova vina imaju potpuno različit karakter i arome. Pored samog grožđa i teroar Toskane je krivac za tolike različitosti jer se Toskana slobodno može nazvati kraljevstvo različitih mikroklima.

02.12.2021
Otkrijte kako da izgradite svoj podrum

U svetu vina, izbirljivost je dragocena osobina. Svaki strastveni kolekcionar vina sa kojim razgovarate daće vam isti savet: istražite. Nisu sva vina stvorena jednaka – uverite se da boca koju kupujete odgovara vašem cilju, bilo da tražite trenutno zadovoljstvo ili dugoročnu isplatu. Važno je znati šta kupiti, kada kupiti i koliko platiti.

30.12.2021
Château d'Yquem

Zamislite samo nepregledne brežuljke pod vinogradima, reku koja se lenjo proteže i putuje ka okeanu... I imate pred sobom dom jednog od najpoznatijih i najksupljih vina sveta - Châteu d'Yquem.

Veliko vino, obavijeno velom mističnosti i kroz istoriju praćeno mnoštvom lepih i romantičnih priča. Mnoge od tih priča su se odavno pretvorile u legendu.

03.08.2022
Bolgheri

Kada pomenete Toskanu i vina na jednom mestu asocijacija većine ljudi je usmerena na Chianti kao što se većina turista i početnika u vinskom svetu uglavnom i zadrži na potezu između Sijene i Firence, eventualno na neki kraći izlet do brda Montalćina(Montalcino). Malo je turista koji znaju i cene jedan mali deo vinske Toskane uz samu obalu mora. Čak i kad se zadese tamo razlog su uglavnom more i plaže, a ne vino. I onda se dosete pa zovu da im organizujemo posetu nekom od vinograda dve divne vinske regije Marema i Bolgheri koji su sigurno biseri u bogatoj riznici vina Toskane.

×