Barolo: Kralj Vina iz Pijemontea i Tajne Pijemonteanskog Teroira - WineStars Vinoteka Beograd

Barolo: Kralj Vina iz Pijemontea i Tajne Pijemonteanskog Teroira

16.09.2024

Šta je Barolo?

Šta je Barolo….Barolo je ustvari malo brdovito selo u Pijemonteu u podnožju Alpa.

Piemonte je po mnogo čemu specifična i važna regija italijanskog vinarstva. Njegova vinarska i kulinarska tradicija je po mnogo čemu slična svom susedu Francuskoj. Ukoliko bi smo  tražili neku sličnost i povezanost Pijemontea sa drugim vinskim regijama, to sigurno ne bi bila Toskana, već francuska Burgundija. Vinari Pijemontea su veoma ozbiljmi i jako ponosni kako na svoj rad i umeće tako i na specifičnosti teroara. Kao i Burgundija i Pijemonte se kao vinarska regija dugo razvijao pod uticajem crkve i Benediktinaca. Pored sličnog istorijskog razvoja vinari obe ove oblasti imaju posebnu filozofiju i pristup , da su velika vina proizvod savršenog uklapanja jedne sorte u lokalni teroir (nebiolo u Pijemonteu, Pinot Noir u Burgundiji). Ova filozofija je potpuno suprotna u odnosu na veliki deo Italije i Francuske gde se vina uglavnom dobijju kao blend više sorti  a mnogo ređe kao samostalno sortno vino.

Pijemonte: Zemlja Velikih Vina

Iako su kod nas , a tako je i u većem delu vinske Evrope, Toskanska vina mnogo poznatija i zvučnija, niko ne može da ospori neverovatni potencijal i snagu dva najpoznatija vina Pijemontea Barola i Barbaresca. I može se reći da je Nebiolo , poput Pinot Noira, veoma zahtevna sorta i jako teška za svakog vinara i da su samo pravi  majstori tog zanata u stanju da Nebiolo dovedu do savršenstva u boci. I možemo reći da čak i danas sa svim benefitima globalizacije, da niko na svetu osim Pijemontea nije uspeo da od ovog zahtevnog i izazovnog grožđa napravi velika vina. Poput nekih velikih vina Bordoa, i Barolo i Barbaresco su vina veoma jake strukture i sposobna za dugo odležavanje i sazrevanje. Sve do početka devedesetih godina vinari Pijemontea su preporučivali da se Barolo i Barbaresco  piju tek posle nekih desetak godina , a neki primerci tek nakon dvadeset godina odležavanja.

Svakodnevna Vina: Barbera i Dolcetto

Ali ne piju Italijani Barolo i Barbaresco svaki dan uz ručak. Za svakodnevno druženje ostavljena su dva crvena vina koja su po hijerarhiji odmah iza dva kralja, a to su Barbera i Dolceto. Barbera je drugo po važnosti grožđe pijemontea i od njega se dobija vino srednjeg tela, voćnog izraza i lagane taninske strukture.  Barbera takođe predstavlja najrasprostranjenije grožđe u Pijemonteu. Drugo svakodnevno vino za žitelje pijemontea je Dolceto, agano, pitko vino sa ponekad gorkastom zavrsnicom, dovoljno lagano i pristupačno za svakodnevnu upotrebu. Dobija se od sorte grožđa Dolceto. Pored ovih vina koja sam nabrojao postoji još veliki broj crvenih vina dobijenih od Nebiola, ali ni probližno sofisticiranih i ispoliranih, kompleksnih,  poput Barola i Barbaresca. Pored ovih vina za spomenuti su još par crvenih vina ,poput Gatinare, Ghemma, Nebiolo d’Alba i Spanna. Pijemonte je pored ovih crvenih vina dom i za par odličnih belih vina poput Gavi-ja, Arneis-a, Moscato d'Asti i penušavca Asti-ja, ali o njima više u sledećem broju.

Reč Pijemonte znači planinska stopa i sam taj naziv nam već u mnogome otkriva o kakvom se teroiru radi. Piemonte predstavlja najveći region na italijanskom kopnu ali sa obzirom da je većina regije dosta hladna za grožđe, Pijemonte nije i najveći italijanski proizvođač. Ali ako uzimamo u obzir samo vrhunska vina, Pijemonte prednjači. Preko 17 procenata od ukupnih DOC i DOCG apelacija se nalazi upravo u Pijemonteu. To je više od bilo kog regiona Italije osim Veneta gdde se procenat vrhunskih vina kreće takođe oko broja 17.

Vinski Dragulji: Langhe, Monferrato i Vinski Gradovi

Skoro svi najbolji vinogradi Pijemontea skoncentrisani su u toplijim delovima regije prema jugu, posebno uz južnu granicu gde se izdvajaju podregije Langhe i Monferratto. Tu su i dva najpoznatija vinska grada Alba i Asti i naravno dva geografski mala, a vinski ogromna sela Barolo i Barbaresco, po kojima su vinski divovi i dobili ime. Najbolji vinogradi uglavnom imaju orijentaciju ka suncu i većina imena upravo dolazi od njihovog položaja prema suncu, tako da imamo Bricco Rocche(Ceretto), Sori Tildin(Gaja)...(Bricco na dijalektu Pijemontea označava suncu okrenutu stranu brda, Sori takođe na dijalektu predstavlja onu stranu brda na kojoj se sneg prvi topi, znači južno orijentisanu.

Crvene Sorte Pijemontea: Nebbiolo, Barbera i Dolcetto

Kad smo kod crvenih sorti Pijemontea, a neke su več pomenute, glavna sorta je Nebbiolo, čije je ime izvedeno od reši nebbia (magla) koja je veoma česta pojava u Pijemonteu krajem Oktobra. Nebbiolo je sigurno glavna zvezda Pijemontea i najpoznatija vina se prave upravo od ove sorte. Glavne odlike su mu snaga i jaka taninska struktura. Arome koje možete prepoznati u Barolu i Barbarescu su ljubičica, koža, čokolada, šljive, smokve i ne tako česti izrazi kod naših ljubitelja vina katran i liqorice(sladić). Pored ova dva vina nebbiolo je krivac i za nastanak malo jednostavnijih vina poput Gattinara i Ghemme.

Druga sorta po značaju, a najveća po zasadima je Barbera. Vina od barbere spadaju u svakodnevna vina sredenjeg do punog tela sa izrazitim voćnim karakterom i laganijim taninima.

Dolcetto je još jedna veoma popularna sorta koja daje jednostavna vina voćnog karaktera . Vina od ove sorte se takođe zovu Dolcetto. Još bih pomenuo Bonardu i Vespolinu koje nisu toliko rasprostranjene kao prethodne tri sorte.

Loading...
×