Čileanska Vina: Od Francuskih Uticaja do Savremenih Vinskih Regija
Koreni Vinarstva u Čileu
Prve korene vinove loze iz familije Vitis vinifera u Čileu postavili su polovinom 16. veka konkvistadori i katolički misionari iz Katalonije i Španije. Bile su to uglavnom sorte sa područja tadašnje Španije. I prve vinarije iz tih vremena, od kojih neke i danas sa uspehom šalju vina do naših trpeza, osnovali su i postavili Španci. Usprkos tome, a i španskom kolonijalnom i političkom uticaju, francuska su vina najviše usmerila čileansku vinsku industriju.
Uticaj Francuske: Klasične Sorte i Vinarije
Pre oko 150 godina bogati zemljoposjednici i vlasnici rudnika iskazivali su svoju moć i bogatstvo gradivši vinarije prema uzoru na šatoe Bordoa. Vinogradi su bili već tada pod zasadimasa klasičnim francuskim sortama iz Bordoa, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Semillon i Sauvignon Blanc, a najyastupljeniji su bili kako tad tako i danas Cabernet Sauvignonom I Chardonnay. Može se reći da je decenija između 1850-te i 1860-te doba kada su se te sorte odomaćile u Čileu.
Bela i Crvena Vina: Karakteristike i Sorte
Sigurno najpoznatija I najstarija bela sorta iz ovog dela sveta je Chardonnay. Pored Chardonnay vina koja u Čileu mogu da daju dijametralno suprotne ukuse I vina potpuno različitog karaktera kod nas moćete još naći I poneki Sauvignon Blanc I vrlo retko ili samo u tragovima neke druge sorte.
Inače ako bi pričali o karakteru čileanskih belih vina teško da možemo generalizovati. Karakter umnogome zavisi od lokacije na kojoj se grožđe uzgaja kao I naravno od vešte ruke vinara. Kao što je I spomenuto u Čileu je na delu veoma jak uticaj francuske vinske škole. Karakter crvenih vina Čilea je snaga, izražene voćne arome, jak uticaj barika i veliki uticaj francuske vinarske škole, posebno dela Bordeaux-a.
Kad su u pitanju crvene sorte u Čile je najzastupljenija sorta Carmenere koju su mnogi godina pogrešno smatrali Merlotom, ali upravo zahvaljujući toj zabludi ova stara bordoška sorta se godinama održala i postal nešto poput sinonima za čileanska crvena vina. Druga po zastupljenosti , amnogo poznatija i popularnija sorta je internacionalni Cabernet Suvignon koji je sposoban u Čileu da nam pruži neka stvarno velika i moćna vina. Kad je u pitanju srpski ukus i odnos prema sortama svakako je Cabernet znatno poznatiji i popularniji .Ponegde se još može i provući i poneki Merlot koji sa kvalitetima ne zaostaje mnogo za Cabernetom ali sa prodajom i zastupljenošću makar na našem tržištu daleko iza Caberneta.
Vinske Regije Čilea
Ukupna površina pod vinogradima u Čileu iznosi oko 65 000 hektara, a prosečna godišnja proizvodnja oko 4 miliona hektolitara.
Najznačajnija i najpoznatija čileanska vinska regija je plodna Valle Central, 300 kilometara južno od Santiaga i paralelna s Andama.
Od severa prema jugu nalaze se četiri podregije Valle Central; to su Maipo, Rapel (koji ima dve doline Cachapoal i Colchagua), Curico i Maule. Maipo je najtoplija regija i u njoj se proizvode crvena vina ali je značajnija više zbog vinskih kompanija od kojih se većina onih nama poznatih nalaze baš tu,nego zbog vinograda. Colchagua u Rapelu poznata je zbog Merlota. Curico koji se proteže južnije poznat je i po dobrim belim vinima. Maule je još uvijek pretežno prekriven s lokalnom sortom grožđa Pais, međutim sve više se uzgajaju Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Severno od njih nalazi se dolina Aconcagua, najsevernija, a time i najtoplija regija, potpuno zasađena crvenim sortama poput Cabernet Sauvignona i Merlota.
Južno, druga po važnosti dolina je Casablanca, najmlađa i najsklonija vinskim eksperimentima. Kad su u pitanju bela vina Čilea možda I u budućnosti najbolja.Trendi i moderna Casablanca stvorila je brend od svog Chardonnay i Sauvignon Blanc, a sledeći projekat je i Pinot Noir.
Južno od Valle Central smeštene su regije u dolinama Itaca i Bío-Bío.