Otkrijte kako da izgradite svoj podrum - WineStars Vinoteka Beograd

Otkrijte kako da izgradite svoj podrum

02.12.2021

U svetu vina, izbirljivost je dragocena osobina. Svaki strastveni kolekcionar vina sa kojim razgovarate daće vam isti savet: istražite. Nisu sva vina stvorena jednaka – uverite se da boca koju kupujete odgovara vašem cilju, bilo da tražite trenutno zadovoljstvo ili dugoročnu isplatu. Važno je znati šta kupiti, kada kupiti i koliko platiti.

Bez obzira da li ste godinama bili poznavalac ili vam je ova pandemija omogućila dodatno vreme da otkrijete novu strast, sakupljanje vina je uzbudljiv način da ne samo saznate više o istorijskom napitku, već i da poboljšate svoje nepce, oduševite goste kao domaćin, pa čak i ostvarite veliki profit. Ali odakle početi? Kako će vas definisati vaša kolekcija? Pre nego što započnete kolekciju vina, odvojite vreme da identifikujete svoje osnovne preferencije. U kojim aspektima vinskog iskustva najviše uživate? Kada imate preliminarnu viziju za svoju kolekciju, vreme je da malo kopate.

Odredite budžet.

Pronađite prostor za skladištenje vaših boca.

Kupite dobra, kolekcionarska vina.

Procenite i osigurajte svoju kolekciju.

Pratite svoje boce.

Šta nas sve zanima kada istražujemo i tražimo vina za našu kolekciju?

Istorija vinarije. Koliko dugo vinarija posluje? Kako vinarija održava svoj kredibilitet? Uverite se da kutija koju ispitujete nikada nije otvarana i da je uskladištena u optimalnim uslovima.

Kada je vino namenjeno za konzumiranje? Za razliku od likovne umetnosti, koja može da izdrži vekovima, vino ima svoj životni ciklus. Svaka berba se razlikuje po starosti - obavezno procenite kada će vaše vino doći do ploda pre kupovine.

Ostale karakteristike vina. Odakle je vino uvezeno? Da li uživate u njegovom ukusu? Pokušajte da diversifikujete svoju kolekciju što je više moguće. Kupujte crvena i bela vina, mlada vina i njihove berbe pandane — boce koje su vredne podruma i one u kojima možete odmah uživati. Ukoliko se radi o vinima iz regije Bordeaux u Francuskoj, ukoliko naidjete na berbu koja je dobro ocenjena a mlado je vino – kupite i čekajte. Pustite ga da kroz 10 godina pokaže pravi kvalitet Bordeax-a i njegovog terroira.

Nije loše imati vinski frižider, ako imate budžet za isti. Odgovara i hladan podrum bez sunčeve svetlosti sa optimalnom vlažnosti vazduha. Bitno je da vino nije na svetlom i toplom mestu.

Takodje, jedna od korisnih alatki je Coravin (čit.Koravin). To je alatka koja je namenjena kolekcionarima. Jako je jednostavna alatka za korišćenje, mala je i kompatibilna za šaku. Naime, Coravin ima tanku iglu kojom prolazi kroz pampur, ubacujući neutralni gas kako bi sprečili dotok kiseonika do vina. Pritiskom na dugme kroz iglicu se pritiskom izvlači vino i sipa u čašu.  Coravin služi da, ukoliko imate pozamašnu vinsku kolekciju, možete popiti čašu vina koja Vam se pije uz ručak ili večeru, bez straha da će vino ’propasti’. Svakog dana možete probati vino iz Vaše kolekcije i pratiti njegov napredak kroz dane, nedelje i godine.

A ukoliko, pak, želite da otvorite i podelite sa prijateljima celu bocu, ne zaboravite dekanter! Dekanter pomaže starijem vinu da ’prodiše’ i oslobodi arome. Takođe kod baš starijih vina, koristan je za odvajanje taloga koji nastaje godinama u vinu i koji nije štetan, samo nije ugodan prilikom konzumacije.

Ukoliko čuvate vino da bi ste ga kasnije prodali, neophodno je čuvati originalni račun, originalni tekst aukcije...sve. Pored toga, napišite detaljan opis boce uključujući sve oznake koje vašu čine jedinstvenom. Čuvajte ove dokumente kao i svoje dragoceno vino: bezbedno uskladištene i katalogizovane. Ovo je veoma važno za sve vrste 

×