Château d'Yquem - WineStars Vinoteka Beograd

Château d'Yquem

30.12.2021

Zamislite samo nepregledne brežuljke pod vinogradima, reku koja se lenjo proteže i putuje ka okeanu... I imate pred sobom dom jednog od najpoznatijih i najksupljih vina sveta - Château d'Yquem.

Veliko vino, obavijeno velom mističnosti i kroz istoriju praćeno mnoštvom lepih i romantičnih priča. Mnoge od tih priča su se odavno pretvorile u legendu.

Ali vratimo se na trenutak u vinograd, upravo tamo gde nastaju sva velika vina. Kao i sve druge velike stvari na svetu i slatka vina Sauterna nastala su slučajno pre više od pola milenijuma. Upravo tu, u vinogradu se odigrala čarobna igra prirode i čoveka, igra čiji je rezultat magično vino, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Istorija Château d'Yquem je jako burna i u njoj i leži deo tajne vrhunskog kvaliteta ovog vina. Istina je da je priroda dala nesebičan doprinos razvoju i renomeu ove vinarije, ali nikako ne smemo da zanemarimo i uticaj dvanaest generacija predanih vinara, njihove strasti, jedinstvenog teroira i pažljivo odabranih vrhunskih sorti. Njihov duh je zauvek zarobljen u vremenu i pleše tu pred našim očima u svakoj čaši Château d'Yquema.

Château d'Yquem je zamak koji se nalazi u pokrajini Bordeaux u regiji Sauternes, udaljen nekih 40 kilometara jugoistočno od grada Bordeaux-a. Vinogradi Château d'Yquem nalaze se u blizini reke Garonne oko čijeg se korita u rane jesenje zore,radja nežna jutarnja izmaglica koja je podijum za prvi deo čarobnog plesa.Sunce i toplota daju dodatni podsticaj za razvoj plemenite plesni Botryitis Cinerea,glavnog krivca za radjanje slatkih vina Sauternesa.I tada kad Botritis krene da deluje,voda iz bobica lagano nestaje a procenat šećera se progresivno povećava i berba može da otpočne.Berba u Sauternesu se obavlja u više krugova jer vinari biraju samo najtrulije grozdove.Prosečna berba traje oko 6 nedelja i bere se u pet ili šest krugova.Nakon berbe i izuzetno jakog presovanja kreće i alkoholna fermentacija koja ponekad može trajati i preko dvadeset dana.Nakon fermentacije vino se ostavlja da odleži u hrastu koji mu predaje veliki deo plemenitih aroma koje krase  ovo vino.U boce se puni tek nakon tri godine mirnog sna u harstovini.A nakon toga Château d'Yquem ima vanredan potencijal starenja i veliki poznavaoci ovog vina kažu da se može razumeti samo kroz prizmu vremena.Deset,dvadeset ,pedeset godina pa i ceo vek odležavanja ovom vinu donose samo još više lepote ,šarma i mističnosti.

Tokom svoje istorije Château d'Yquem nije mnogo menjao vlasnike.Kao prvi vlasnik imanja pominje se Jacques Sauvage,potomak lokalne plemićke porodice.On preuzima imanje davne 1593,i već  to vreme postoje i pisani tragovi o postojanju posebnih vinogradarskih metoda kao i kasne berbe.

Od tada kreće i uspon imanja,a najveće uspehe naravno beleži pod sigurnom rukom jedne dame. Françoise Joséphine de Sauvage d'Yquem je spletom nesretnih okolnosti ostala udovica Grofa Louisa Amédéé de Lur Saluces čije se porodično ime i danas nalazi na etiketi Châteu d'Yquem.(Ako ste pažljivo čitali prethodni tekst nameće se zaključak da je za nastajanje dobrih vina prvo potrebno ukloniti bogatog muža. prim.aut.)Mlada i ambiciozna žena preuzima vinariju u svoje ruke,gradi novi vinski podrum i daje svoj veliki pečat reputaciji Château d'Yquem.Priznanje za svoj rad nažalost dobija tek nakon svoje smrti 1851,kada je po čuvenoj istorijskoj klasifikaciji vina Bordeauxa iz 1855, Château d'Yquem svrstan u red Premier grand cru supérieur.

Sve do kraja devetnaestog veka Château d'Yquem plovi mirnim vodama blagostanja,da bi ga na početku dvadesetog veka dočekuju dva teška iskušenja,pošast Filoksere i prvog svetskog rata.Cela oblast Sauternes-a je zapala u veliku krizu pa su se vinari dovijali na razne načine da smanje troškove.Počeli su da uvode chaptalizaciju(dodavanje šećera u groždjani sok),kao i odležavanje vina u staklenim sudovima.Porodica Lur Saluces,i tadašnji vlasnik Marquis Betrand de Lur Saluces,ostaju slepo dosledni vekovnoj tradiciji i filozofiji Château d'Yquem-a,i ne dozvoljavaju primenu alternativnih metoda u proizvodnji Sauternes-a.

Sve do osamdesetih godina prošlog veka ,nisu cvetale ruže Château d'Yquem-u,ali je doslednost i upornost urodila plodom tako da danas ovo vino spada u red najpoznatijih i najskupljih vina sveta. Nedavno je Chateau d'Yquem iz 1787 dostigao cenu od 90,000 $.

Chateau d'Yquem je slatko vino sortnog sastava približno 80% Semillon i 20%Sauvignon blanc.Prosečna proizvodnja vinarije je oko 65 hiljada boca kad su dobre godine,a kad vreme nije tako darežljivo vino se uopšte ne pravi i to je upravo deo pobedničke filozofije .Vinogradi su površine oko 113 hektara mada je u stalnoj upotrebi manje od 100 hektara.Prosečni prinos je oko 900 kilograma po hektaru.

I na kraju “Šta je najvažnije? Čaša belog vina,ako je moguće Chateau d'Yquem.....”,

Francillon,sin Alexandre Dumas.

Ipak smo mi samo smrtnici, a Chateau d'Yquem je besmrtan.

×