Provence - WineStars Vinoteka Beograd

Provence

29.11.2021

Ah, Provansa! Ime evocira vizije lavande, suncokreta, masline i vina - puno vina - belog, crvenog i roze! 88% proizvodnje provansalskog vina posvećeno je rozeu!

Ovaj fascinantni region nalazi se duž mediteranske obale Francuske, omeđen rekom Ronom na zapadu i Azurnom obalom na istoku. Fizički je dugačak samo oko 150 milja i 100 milja od severa ka jugu, ali njegov uticaj je dubok. Vino se ovde proizvodi više od 2600 godina, što Provansu čini najstarijim vinogradarskim regionom u Francuskoj.

To je takođe jedino mesto gde se možemo fokusirati na Roze i dom je jedinog istraživačkog instituta posvećenog ovom stilu. Trke na stenovitim planinama, vino i lavanda su prepoznatljiva obeležja Provanse. Provansa je blagoslovena fantastičnom klimom, posebno za grožđe! Region dobija mnogo sunca i nema previše kiše sa toplim danima i prohladnim večerima. Mediteran ublažava temperature, a čuveni vetar 'Mistral' održava vinograde suvim, čistim od štetočina i čistim nebom. Kupite sada

Tone sunca: vinovoj lozi je potrebno najmanje 1400 sunčanih sati (stepeni dani) da bi donela zrele plodove. Prosek Provanse je 2700-3000 sati godišnje. Geografija je raznolika sa brojnim planinskim vencima koji strukturiraju pejzaž pružajući blage padine (vinogradi vole brda!) i zaštićene doline. Tla su takođe raznovrsna. Zapadno selo je posuto krečnjakom, gde je zemlju u davna vremena prekrivalo toplo, plitko more. Putujte na istok, a tlo je uglavnom od kristalnog škriljaca (granita) i vulkansko na jednoj maloj površini. Kroz Provansu gotovo svuda raste divlje, smolasto grmlje poput ruzmarina, kleke, timijana i lavande. Mnogi kažu da ove biljke, koje se zajednički nazivaju „Garrigue“ (na krečnjaku / glini) ili „Makuis“ (kada se uzgajaju na kristalnom škriljcu), utiču na karakter vina. Uz sva ova različita tla, klimu, nadmorsku visinu i istorijske uticaje, logično je da je Provansa dom mnogih sorti grožđa.

×